Lente 2020, dit is een tijd die we nooit zullen vergeten. Lang hebben we uitgekeken naar het voorjaar, de langere dagen, het lenteweer, plannen maken om erop uit te gaan. Naar het strand, de bollenvelden, plannen maken voor de (zomer-)vakantie. Een opleiding afronden, een huwelijk vieren, met het gezin uit eten gaan voor een verjaardag.

Door de uitbraak van het Corona-virus is alles anders geworden, niets is meer vanzelfsprekend. Toen het virus nog in China heerste was het de ver-van-ons-bed-show; in Italie kwam het al wat dichterbij (oke, dan gaan we maar niet naar Italie op vakantie dit jaar), maar sinds twee weken is ook hier alle hens aan dek. En het raakt ons allemaal. Sommige mensen kunnen nog doorwerken, anderen werken thuis of kunnen op dit moment helemaal niet werken. Stages worden onderbroken, de onzekerheid is groot: kan ik mijn stage dit schooljaar nog afronden? Moet ik dit jaar over doen?

Bij mensen met flex-contracten worden uren geschrapt. ZZP’ers zitten ineens zonder opdrachten. Mensen in de zorg werken zich een slag in de rondte. Sommige winkels zijn nog open, maar de meeste winkels blijven de komende weken dicht. De kapper, pedicure, fysiotherapeut, tandarts, het zal allemaal even moeten wachten. De komende weken geen knipbeurt of uitgroeibehandeling. En logisch, want hoe doe je dit op 1,5 meter afstand? Veel schappen in de supermarkt zijn dagelijks leeg. We kibbelen om de eieren, want die zijn bijna niet meer te krijgen. De dierenarts werkt nog door, er mogen maximaal 2 klanten in de wachtruimte zijn. Als ik bij de buitendeur op een uitslag sta te wachten omdat er al 2 mensen binnen zijn en ik voldoende afstand wil houden, word ik boos aangekeken door een dame die naar binnen wil. Er is veel angst, onzekerheid en onbegrip, en er ontstaan irritaties.

Vergaderingen en afspraken kunnen niet door gaan, maar gelukkig is er skype of facetime. We ontdekken nieuwe mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven, en wie weet gaan we hier zo aan wennen dat we dit in de toekomst, na Corona, blijven doen. Het zou ons veel tijd (en brandstof) besparen.

Ik wens iedereen veel sterkte, veel geduld, gezondheid en liefde en compassie voor elkaar. De berichten van vandaag waren voorzichtig optimistisch: de groei van het aantal Coronabesmettingen lijkt af te nemen. Laten we hopen dat dit doorzet, en dat we over een paar maanden allemaal gezond en wel terugkijken op deze bizarre, heftige lente van 2020.